Tuin onderhoud: tips om een aangename ruimte te creëren

Tuinen verfraaien, brengen rust en zijn een belangrijke manier voor de mens om zich opnieuw met de natuur te verbinden. Zij zijn meer en meer aanwezig in woningen en zelfs in flats – in kleinere afmetingen.

Het is echter niet voldoende om het soort plant te kiezen, de soort te planten en de “tijd” te laten zorgen dat ze in leven blijven. Het is van essentieel belang de tuin te onderhouden om, naast het esthetische aspect, te garanderen dat de planten altijd gezond en mooi zijn.

Of ze nu in potten worden gekweekt of rechtstreeks in de grond worden geplant, de behoefte aan onderhoud is voortdurend en moet met aandacht worden uitgevoerd. Daarom geven wij hieronder enkele eenvoudige tips over hoe je deze ruimte goed kunt onderhouden. Bekijk ze!

 1. Snoeien
  Naarmate de planten groeien en zich ontwikkelen, moet er worden gesnoeid, zodat ze gezond blijven. Elke soort vereist een andere snoeiwijze, waardoor het nodig is advies in te winnen over hoe dat moet gebeuren. Naast snoeien “voor de gezondheid” is er ook snoeien voor de esthetiek, dat tot doel heeft planten vorm te geven, en dat door een vakman moet worden uitgevoerd om de gesnoeide plant niet te beschadigen.

En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent snoeien niet alleen het afknippen van stukjes tak: in dit proces is het in sommige gevallen nodig om hele takken en ook verdorde en verdroogde bloemen te verwijderen, wat de plant zal stimuleren om meer uit te lopen, te groeien en te vertakken.

 1. Weg met onkruid
  Een van de meest effectieve taken om de conditie van jouw buitenruimte te waarborgen, is het verwijderen van al het onkruid dat zich in de loop der tijd ophoopt in de grond en plantenpotten.

Door dit één keer per maand te doen, zorgt je ervoor dat het gazon en de planten in goede conditie blijven en vermijdt je natuurlijk dat je al het werk laat liggen voor wanneer de warme dagen naderen. Een goede tip is om wat gespecialiseerde onkruidverdelger te sproeien zodra je ze ziet opkomen.

 1. Bemest
  Door jouw planten regelmatig te bemesten, zullen ze altijd sterk en gezond groeien. Net als bij snoeien heeft elke plant andere behoeften en zijn er substraten nodig die aan elk van deze behoeften voldoen. Pas op dat je het niet overdrijft!
 2. Controle van licht en irrigatie
  Net zoals water van cruciaal belang is voor een gezonde tuin, maakt ook lichtbeheersing deel uit van de routine voor tuin onderhoud. Wees je dus bewust van de lichten en schaduwen die in jouw tuin aanwezig zijn om jouw planten te kunnen beschermen.

Het beste is na te gaan welke planten of bloemen niet te veel licht of warmte nodig hebben en op zoek te gaan naar plaatsen met meer zonlicht voor die planten of bloemen die constant licht nodig hebben. Vergeet bovendien niet dat water van essentieel belang is om onze tuinen gezond, groen en stralend te houden. Dus, het doel is om vaak water te geven, maar niet overvloedig.