De schoonheid van rozen

Geschiedenis van de roos

Rozen zijn altijd al populair geweest. Ze werden in eerste instantie in China en Afrika geteeld. In de oudheid waren ze dol op de geur van de prachtige bloem. De roos kwam in de 16e eeuw naar Nederland en is niet meer weg te denken uit boeketten en tuinen. De roos is een bloem, afkomstig uit het plantenrijk.

Rozen houden

Je ziet ze overal: in tuinen, buiten in rozenstruiken en in boeketten. De bloem is mega populair en een toevoeging aan de sfeer in je tuin. Er zijn ook erg veel soorten, zoals klimrozen, struikrozen en trosrozen. Elke roos is en ruikt anders en heeft een eigen charme, dat maakt ze zo uniek. De meest verkochte kleuren zijn rood en wit, maar ze zijn er ook in andere kleuren. Wit, rood en roze worden vaak in de liefde het meest gekocht. Ze stellen nooit teleur, dus waarom zou je ze laten liggen?

Bijhouden van een roos

Natuurlijk hebben rozen een goede verzorging nodig. Als ze binnen staan is dit vaak schuin afsnijden en water met voeding geven. Wanneer je ze in de tuin hebt staan moeten de bloemen gesnoeid worden. Dit is belangrijk voor een behoud aan een gezonde mooie bos rozen, want als je ze nooit snoeit dan worden de takken steeds langer en er blijven minder bloemen over. Snoeien werkt als volgt: Met een scherpe snoeischaar knip je de uitgebloeide bloem en een stuk tak weg op kniehoogte. Dit is zo’n 50-55 centimeter boven de grond. Op deze manier overleeft de struik de winter. Dit kun je het beste in oktober doen. Na de winter, is maart de beste maand om de struik te snoeien, dit voorkomt tevens ziektes. Deze keer kun je het beste net boven een uitloper van 5 blaadjes afknippen, ook wel een vijfblad genoemd. Verder is het aan jou welke vorm je de struik wil hebben. Pas op: het mag absoluut niet vriezen tijdens het snoeien.

Voeding van rozen

De bloemen groeien erg snel, waardoor ze genoeg voeding nodig hebben om ze mooi en gezond te houden. Speciale rozenmest in verkrijgbaar is alle tuincentra. Bij droge dagen is het goed om de struiken elke dag te bewateren.
Kortom, met deze tips en trucs zijn de bloemen gemakkelijk te onderhouden en kan je struik uitgroeien tot het pronkstuk van je tuin. Niets is zo fijn als een spectaculaire rozenstruik!